Hästskötsel

För att din häst skall må bra är korrekt utförd hästskötsel A och O. Det är lätt hänt att man bara ser den mysiga biten med hästägandet, såsom härliga ridturer längs mysiga skogsstigar, men faktum är att hästägandet är mycket mer än så. En häst kräver till exempel daglig tillsyn och beroende på vad du använder din häst till kan den också behöva daglig träning för att få utlopp för all den energi som byggs upp. Daglig hästskötsel och omvårdnad gör att du enkelt upptäcker eventuella småsår och svullnader samtidigt som den regelbundna omsorgen tillåter dig att skapa en nära relation med ditt djur.

Hästskötsel förebygger skador

Det finns ett flertal olika anledningar till varför hästskötsel är av stor vikt, och en utav dem är möjligheten att förebygga eventuella skador. Att dagligen ägna en stund åt att rykta din häst gör att du stimulerar blodcirkulationen och håller pälsen glänsande. Det gör också att du snabbt kan upptäcka små sår som lätt blir inflammerade och som obehandlade kan ställa till med stora problem. Att inte ta bort torkad svett och smuts gör dessutom att hästen lättare får skavsår under träns och sadel.

En annan aspekt med ryktningen är att den ger dig en möjlighet att komma nära din häst. Ett dagligt samtal kommer att öka välbefinnandet för både dig och ditt djur, vilket i längden gör att ni kan nå nya höjder tillsammans. Är ni ett tävlingsekipage är detta ännu viktigare då ett gott samarbete självklart ger ett bättre resultat på tävlingarna. Att ägna ungefär en halvtimme åt ryktningen är att föredra. Hästskötsel är en stor del utav hästägandet, och trots att det är mysigt att ständigt vara nära sin häst bör man också vara beredd på att det medför mycket jobb.

Hagar och tillbehör

Ytterligare en sida av hästskötsel är den dagliga rengöringen av hästboxen, alternativt spiltan, samt utgödslingen av hagen. En hästbox måste mockas dagligen, det innebär att all avföring skall avlägsnas och att ytan sen skall strös upp med torrt material. Vad man väljer att ha i sin box varierar från häst till häst, men halm och spån är det vanligaste underlaget. Vad du väljer är helt upp till dig som ägare, för vissa hästar spelar det mindre roll vilket underlag de står på medan andra kan vara känsliga mot dammet som halmen lämnar efter sig.

Det är också viktig att mocka ut hagen regelbundet. Åsikterna om hur ofta man skall ägna sig åt denna form av hästskötsel går isär, men det är ett måste för att hålla parasiterna borta. För din egen skull kan det vara skönt att ägna dig åt det ett par gånger i veckan, på så vis kommer det inte ta så lång tid per gång. På vintern blir det självklart svårare, men det kan vara smart att passa på de dagar det är plusgrader.

Hästskötsel är viktigt för hästens välbefinnande

Livet med en häst

Att ägna sig åt hästskötsel är en belönande syssla. Som resultat kommer du få ett rent och snyggt stall, hagar utan parasitproblem och lyckliga och friska djur. Tänk på att hästskötsel också innebär mer sällsynta sysslor, såsom besök hos veterinär och hovslagare. Det kan också vara en bra idé att du sätter dig in i foderlära, på så vis har du de bästa förutsättningarna för att ge din häst en optimal kost. Är du bara förberedd på allting som ett liv med häst innebär, inklusive de tidiga morgnarna och de sena kvällarna, kan du undvika alla kostsamma överraskningar och bara njuta.